Soudom
Střední odborné učiliště Domažlice, škola stod
Newsletter
Vložte svoji emailovou adresu a už vám neuteče žádná zpráva ze školy. Tato služba je zdarma a odběr lze kdykoliv zrušit.

Newsletter
Můžete se kdykoliv odhlásit.

Charakteristika oboru - KČ

Žáci se naučí připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní, pokrmy studené kuchyně a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu potravin a nápojů a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti při přípravě pokrmů. Seznámí se s dodržováním hygieny v gastronomickém provozu, naučí se pokrmy uchovávat podle předpisů. Žáci se naučí základní techniky odbytu a obsluhy hostů, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem, naučí se sestavovat jídelní lístky podle gastronomických pravidel, kalkulovat ceny. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Jsou připravováni na to, aby po získání nezbytné praxe v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.      
 
Absolventi se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník, a to v pozici zaměstnance ve velkých a středně velkých stravovacích provozech. Absolventi získají uplatnění především v malých provozovnách regionálního významu, kde lze dobře využít dovedností absolventa podle aktuální potřeby provozovny. Po získání nezbytné praxe v oboru jsou připraveni na soukromé podnikání v pohostinství. Absolventi mohou pokračovat ve studiu v oborech nástavbového studia zaměřeného na gastronomii nebo podnikání v oboru.  
 

Specifikace výuky u nás :

Odborný výcvik konají žáci jak v cvičné kuchyni a cvičné restauraci pod vedením učitelky odborného výcviku, tak ve školní jídelně, kde pomáhají s přípravou celodenního stravování pro spolužáky.
Díky projektům ESF mají k dispozici pro výuku moderní zařízení, např. pokladní restaurační systém s "mobilním číšníkem".
V průběhu studia mají možnost zúčastnit se odborných kurzů studené kuchyně, barmanského a baristického kurzu, vedených zkušenými profesionály. Po absolvování obdrží certifikáty, které mohou uplatnit při následném výběru zaměstnání.
Součástí studia jsou četné odborné exkurze v hotelích a restauracích různého typu, tak aby žáci poznali různá gastronomická zařízení.
Často reprezentují školu na veřejných akcích s tématickými gastronomickými dny a získají praxi ve výrobě a realizaci rautů a banketů.
Škola pořádá již tradiční regionální soutěž pro gastronomické školy plzeňského a karlovarského kraje pod názvem Hrnečku vař! a žáci se pravidelně účastní soutěží pořádaných jinými školami či institucemi, např. Zámecký rendlík v Hostouni, Zdobení velikonočních perníků v Plané, Chodovarské čepování, Plzeňský korbel ....
                     
                  
 
 
 
 
Naši partneři
Podporují naše projekty a aktivity
SAP
telefon +420 377 901 657 adresa skola@soudom-stod.cz bod
SOU Domažlice
Prokopa Velikého 640
Škola Stod, Plzeňská 322, 333 01